CƏMİYYƏT
Tıxanmış arteriyalar üçün ən yaxşı qida məhsulları
Bakı, 4 noyabr, AZƏRTAC
Tıxanmış arteriyalar koronar ürək xəstəliyinə, arteriya xəstəliyinə, infarkt və insulta səbəb ola bilər. Bu səbəbdən düzgün qidalanmaq çox vacibdir. AZƏRTAC “MedikForum” saytına istinadla arteriyaların tıxanmasının qarşısını alan məhsullardan xəbər verir.
Sarımsaq. Sarımsağın müntəzəm olaraq qəbulu “pis xolesterolun” səviyyəsinin azalmasına və arterial sağlamlığın yaxşılaşdırılmasına kömək edə bilər. Araşdırmalar sarımsağın yaşlandıqca ürək-damar sisteminə faydası olduğunu da göstərdi. Hər gün 1-4 diş çiy sarımsaq yeməyi hədəfləyin.
Nar. Bu meyvə azot oksidinin istehsalını stimullaşdırmağa, qan axınını yaxşılaşdırmağa və damarları geniş tutmağa kömək edən əla antioksidan mənbəyidir (xüsusilə C vitamini və polifenollar). O, həmçinin arteriyalarda düyünlərin əmələ gəlməsini də azalda bilər.
Qızılbalıq. Bu balıq “yaxşı” xolesterolun səviyyəsini artırmağa, qan damarlarının iltihabını azaltmağa və damarlarda qan laxtalanmasına kömək edən Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Qızılbalığın qəbulu qan təzyiqini də aşağı salır.
Sarıkök. Sarıkökün fəal birləşməsi olan kurkumin arteriyalarda düyünlərin sayını, iltihabı azaltmağa və arteriyaların sərtləşməsinin qarşısını almağa kömək edə bilər. Bundan əlavə, sarıkökün tərkibində olan B6 vitamini fəal şəkildə düyünlərin əmələ gəlməsinə və qan damarlarının zədələnməsinə səbəb olan homosisteinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edir. Sarıkök xolesterol oksidləşməsini və ASLP səviyyəsini azaldır. Arteriyaların sağlamlığı üçün gündə bir stəkan südlə sarıkök içmək məsləhətdir.
Zeytun yağı. Tərkibində olan polifenol və mono doymamış yağlar adlanan antioksidanlar, birlikdə “yaxşı” xolesterol göstəricilərini artıraraq, “pis” xolesterolu azaldır. Nəticədə bu arteriyalarda düyünlərin əmələ gəlməsini azaldır.