Meyvələr və giləmeyvələr şəkəri yüksək olanlar üçün çox faydalıdır

09.05.2021 [06:28]
Aşağı karbohidratlı meyvələr diabet pəhrizi üçün yaxşıdır. Həkim-diyetoloq Erin Polinski-Uayd bu meyvələri və giləmeyvələri şəkəri yüksək olanlara tövsiyə edir. AZƏRTAC bu barədə “MedikForum” saytına istinadla xəbər verir. Qaragilə və çiyələk. Antioksidant və sellülozlarla zəngin olması baxımından giləmeyvələr ...

Bərdədə restoran işçisinin elektrik cərəyanı vurması nəticəsində ölməsi ilə bağlı cinayət işi başlanıb

08.05.2021 [10:58]
Mayın 7-də saat 16 radələrində rayon sakini Sahib Əhmədovun elektrik cərəyanı vurması nəticəsində ölməsi barədə rayon prokurorluğuna məlumat verilib. Bərdə Rayon Prokurorluğunun AZƏRTAC-a daxil olan məlumatında ...

Beyni əqli zəiflikdən qoruyan qidalar

08.05.2021 [07:49]
Yeni tədqiqata görə, balıq, tərəvəz və zeytun yağı ilə zəngin olan Aralıq dənizi pəhrizi insan beynini Alzheimer xəstəliyinə səbəb ola biləcək zülalın yığılmasından və sıxılmasından qoruya bilir. Tədqiqatın nəticələri mayın 5-də Amerika Nevrologiya Akademiyasının ...

Tərəvəz, meyvə, qoz-fındıq, lobya və balıq revmatoid artriti olan insanlar üçün faydalıdır

05.05.2021 [11:45]
Revmatoid artrit iltihablı artrit növü olduğu üçün iltihabı ağırlaşdıran məhsullardan imtina etmək tövsiyə edilir. AZƏRTAC “MedikForum”a istinadla bildirir ki, mütəxəssislər bu xəstəlikdən əziyyət çəkənlərə mümkün qədər emal edilməmiş məhsullara üstünlük verməyi tövsiyə edir ...

Tərəvəz ürək xəstəlikləri riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır

04.05.2021 [17:25]
Edit Kouen Universiteti (ECU) tərəfindən aparılan yeni araşdırma göstərib ki, gündə bir fincan nitratla zəngin tərəvəz yeməklə ürək xəstəlikləri riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaltmaq olar. Araşdırma üçün Danimarkada yaşayan 50 mindən çox insanın məlumatlarından istifadə edilib ...

C vitamini metabolik sindromun qarşısını almağa kömək edir

02.05.2021 [04:20]
Metabolik sindrom ürək xəstəliklərinin, vuruş və diabet kimi həyat üçün təhlükəli xəstəliklərin yaranma riskini artırır. AZƏRTAC “MedikForum” saytına istinadla xəbər verir ki, araşdırmalara görə C vitamininin çatışmazlığı metabolik sindromla bağlıdır ...

Bolqar bibərindən daha çox istifadə etmək üçün üç heyranedici səbəb

30.04.2021 [18:26]
Bolqar bibəri çox universal bir məhsuldur. Onu özü-özlüyünə qəbul etmək, müxtəlif yemək və salatlara əlavə etmək, turşuya qoymaq və ya bəzək kimi istifadə etmək olar. AZƏRTAC MedicForum-a istinadla bolqar bibərinin faydalı xüsusiyyətlərindən bəhs edir ...

Arı zəhəri ilə müalicə proseduru

30.04.2021 [14:15]
Arı zəhəri iltihabgötürücü və ağrıkəsici təsirə malikdir. Zəhər xəstənin vəziyyətini yaxşılaşdırır, tonus və iş qabiliyyətini artırır, yuxusuzluq, iştaha və qan-damar sisteminə müsbət təsir göstərir. Həkim-fitoterapevt Elnur Eldaroğlu arı zəhərinin tətbiq sahələri barədə ...

Həkim-terapevt: Gün ərzində hər kəsin öz ovcunun içi tutduğu qədər meyvə qəbul etməsi məsləhətdir

26.04.2021 [12:23]
Yaz ayları gələndə insan orqanizmi bəzən fəsil dəyişikliyinə öyrənə bilmir. Belə olanda orqanizmdə halsızlıq, yorğunluq və avitaminoz kimi müəyyən dəyişikliklər müşahidə olunur. Bu zaman meyvələrlə qidalanmağa üstünlük vermək ...

Südün orqanizmə təsiri

24.04.2021 [15:07]
Süd yeni doğulmuş canlıların əksəriyyətinin ilk qida mənbəyidir. Digər canlılar kimi insanlar da ilk dəfə ana südü ilə qidalanmağa başlayırlar. Ana südü tərkib baxımından unikal və tam əvəzedilməz qida maddəsi hesab edilir. Orqanizm formalaşdıqca ana südünə olan tələbat azalır ...

Oruc süfrələrinin bəzəyi, cənnət meyvəsi

24.04.2021 [12:39]
Ramazan ayında sahur və iftar süfrələrini xurmasız təsəvvür etmək qeyri-mümkündür. Tərkibində karbohidrat olduğuna görə xurmanı sahurda yemək məsləhətdir, çünki uzun müddət toxluq hissi yaradır. Cənnət meyvəsi hesab olunan xurma həzm sistemini yaxşılaşdırır ...

Şabalıdın meyvəsi qidalı, yarpaqlarının dəmləməsi isə çox şəfalıdır

23.04.2021 [12:04]
Şabalıd ağacı əkiləndən 20-25 il sonra məhsul verir. Yüksək məhsuldarlığı isə iki-üç ildən bir olur. Ömrü 100-150 il olsa da, min illik şabalıd ağacları da var. AZƏRTAC tibbi mənbələrə istinadla ...

Həkim-diyetoloq: Quru meyvələr say ilə, çərəzlər qramla yeyilməlidir

19.04.2021 [16:28]
Qoz, şabalıd, fındıq, fısdıq süfrələrimizin əvəzolunmaz neməti sayılsa da, qədərindən çox istifadə olunanda orqanizmə təsirsiz ötüşmür və artıq çəki problemi yaradır. Həmin hallarla üzləşməmək üçün bir sıra qaydaları gözləmək lazımdır ...

Sahur qidalarından alınan enerji orqanizmin gücdən düşməməsinə kömək edir

16.04.2021 [15:24]
Ramazan ayında sahur və iftarda düzgün qidalanma çox vacib məsələlərdən biridir. Bəzən insanlar bu ayda orucu gecədən tutur, sahurda iştirak etmirlər. Əslində, imsaqda oyanmamaq həm dini, həm də sağlamlıq baxımından düzgün sayılmır ...

Yağsız mal ətinin ürək üçün faydalı olduğu məlum olub

16.04.2021 [04:17]
Qırmızı ətin ürək üçün zərərli olduğunu düşünürük. Lakin son tədqiqatlar göstərir ki, yağsız mal ətini də sağlam qida rasionumuza daxil edə bilərik. AZƏRTAC “MedicForum” saytına istinadla xəbər verir ki, tədqiqatlar nəticəsində məlum olub ki, kiçik yağsız ...

Ramazan ayında düzgün və balanslı qidalanma

14.04.2021 [13:36]
Ramazan ayında oruc tutanların qidalanma rejimi adi günlərdəki qidalanmadan tam fərqlənir. Həmin ayda balanslı və keyfiyyətli qidalanmaya daha çox diqqət etmək lazımdır. Yaz fəslinə təsadüf etdiyindən oruc tutarkən aclıq və susuzluq ...

Oruc tutanlara orqanizmdə susuzluq yaratdığına görə duzlu-ədviyyatlı yeməkləri rasiondan çıxarmaq tövsiyə olunur

14.04.2021 [10:55]
Ramazan günlərində 16 saata yaxın oruc tutmaq, ac-susuz qalmaq bədənin enerjisini alır və temperaturu yüksəldir. Ona görə də lazımi vitamin və mineralların kifayət qədər qəbul olunması vacibdir. Həkimlər bildirirlər ki, gün ərzində susuz və tox saxlaya bilən qidaları qəbul etmək həm bədəni gücdən düşməyə ...

Həkim-diyetoloq: Pandemiya dövründə oruc tutanlar elə qidalanmalıdır ki, immunitet sistemi zəifləməsin

13.04.2021 [11:44]
Ramazan ayında oruc tutarkən qida rasionuna düzgün əməl etmək çox vacibdir. Keçən il olduğu kimi, bu il də Ramazan ayı pandemiya dövründə qədəm qoyur. Yeni növ koronavirus (COVID-19) infeksiyasının immuniteti zəif olanları daha tez yaxalayır ...

Camış əti zəngin kimyəvi tərkibə malikdir

08.04.2021 [12:40]
Əhalinin ət və süd məhsullarına olan tələbatının ödənilməsində camışçılıq mühüm yer tutur. Ölkəmizdə camışçılıqla qədim dövrdən bəri məşğul olurlar. Qeyd edək ki, camış əti mal ətindən sonra ən çox istehlak olunan qırmızı ət növü hesab olunur ...