Pandemiya dövründə B qrupundan olan vitaminlərə ehtiyac nədən yaranır və onları necə əldə etməli?

03.08.2020 [19:55]
B qrupu vitaminləri infeksiyanın qarşısını alaraq immun sistemini möhkəmləndirir. Ona görə pandemiya zamanı onları kifayət qədər qəbul etmək xüsusən vacibdir. B vitamini ilə zəngin qidaları gündəlik rasiona daxil etməklə, koronavirus təhlükəsinə ...

Qadınlara gözəllik bəxş edən xanımotu

29.07.2020 [16:22]
Vaxtilə italyan xanımları kosmetik vasitə kimi xanımotunun şirəsini gözlərinə damızdırar və yanaqlarına sürtərdilər. Şirənin təsirindən göz bəbəkləri daha parlaq görünür. Bitkinin adının italyan dilindən tərcümədə “gözəl xanım” olması da elə bununla əlaqədardır. Bitkini bəzən “meşə gözəli” də adlandırılar ...

Yayda hipertoniya xəstələrinin qidalanma rejimi

28.07.2020 [18:41]
Yay aylarında orqanizmdə maye itkisi çox oluduğundan qan qatılaşması baş verir və bunun nəticəsində bir sıra xəstəliklər yaranır. Qida rejiminə düzgün əməl edilməməsi ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır, infarkt üçün şərait yaranır. Ona görə də arterial təzyiqi yüksək olanlar yay aylarında qida rejiminə ciddi fikir verməlidirlər ...

Təzyiqi dərmansız azaltmağa kömək edən bir neçə yoxlanmış üsul

25.07.2020 [18:57]
Yüksək qan təzyiqi infarkt və insult, həmçinin anevrizmlər, koqnitiv funksiyaların azalması, böyrək çatışmazlığı üçün risk amillərdindən biridir. Bununla birlikdə, hipertoniyanı müalicə etmək üçün istifadə olunan dərmanlar, ayaq qıcolmaları, baş başgicəllənməsi və yuxusuzluq kimi fəsadlar yarada bilər ...

Arıqlama proqramlarına əməl edərkən həftədə 0,5-1 kiloqram çəki itirilməsi normal sayılır

23.07.2020 [17:10]
Arıqlamaq üçün müxtəlif üsullar var. Artıq çəkidən xilas olmaq üçün pəhriz saxlayanlar, idman məşğələləri edənlər və müxtəlif dərmanladan istifadə edənlər var. Arıqlamağa kömək edən məhsullar istifadəçilərə ...

Şam işığında məhsulu toplanan rəvənd bitkisinin tibbi faydaları

21.07.2020 [17:47]
Rəvənd haqqında ilk məlumatlar eramızdan əvvəl 2700-cü ilə gedib çıxır. Rəvəndi Rusiyaya 1873-cü ildə məşhur səyyah Nikolay Prjevalski gətirib. Soyuğadavamlı bitki olan rəvəndin vətəni Tibet və Çin hesab edilir. XIX əsrin axırlarında qurmanlar onu yetişdirməyin yeni texnologiyasını işləyib hazırlayıblar ...

Gün ərzində hər kiloqram çəkiyə 30 millilitr su qəbul edilməlidir

21.07.2020 [15:41]
Həkimlərin dediyinə görə, orqanizmin 70, qanın 90 faizini su təşkil edir. Sudan az istifadə edilməsi ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb olur. Pandemiya dövründə gündə altı-yeddi dəfə su içilməsi immunitetə yaxşı təsir edir. Tərləyərkən bədəndəki su nisbəti 1 faiz azalır və nəticədə susuzluq əmələ gəlir ...

Bitki çaylarının qəbul edilməsi təsirli vasitədir

15.07.2020 [18:19]
Dünyada ən çox sevilən içkilərdən biri çay sayılır. Xüsusən də insan orqanizmi üçün faydalı olan bitki çayları əvəzolunmazdır. Bitki çaylarının qəbulu sağlamlığın qorunmasında, çəki atmaq, immunitet sisteminin gücləndirilməsi və bəzi xəstəliklərin müalicəsində istifadə edilən ən mühüm alternativ tibb üsullarından biridir ...

Zirincin turş dadı və faydalı çayı

11.07.2020 [10:56]
Zirinc orqanizmə güclü təsir edən müalicəvi xüsusiyyətlərə malikdir. Onun tərkibi karbohidratlar, makro və mikro elementlər, K, E vitaminləri, 11 növ alkoloid, limon və alma turşusu, tanin və qətran maddəsi ilə zəngindir. Qədim Misirdə ondan qanı təmizləmək ...

Pəhriz saxlayarkən qidalar balanslaşdırılmış şəkildə qəbul edilməlidir

10.07.2020 [12:02]
Pəhrizin orqanizm üçün çoxlu faydası var. Pəhriz saxlayanlardan bəziləri həkim məsləhəti, bəziləri isə öz bildiyi kimi qidalanmağa üstünlük verir. Mütəxəssislər bəzən diyeta ilə pəhrizi səhv salanların da olduğunu bildirirlər. Həkim-diyetoloq Ləman Süleymanova AZƏRTAC-a deyib: “Təəssüflər olsun ki, pəhriz dedikdə ...

Qara kişmişin müalicəvi təsirləri

09.07.2020 [18:28]
Quru üzüm kimi istifadə edilən kişmiş orqanizm üçün çox xeyirlidir. Ondan istifadə edilməsi bir sıra sağlamlıq problemlərini qaydaya salır. Qara kişmişin müalicəvi təsiri ağ üzümünkündən artıq olduğunu mütəxəssislər də təsdiq edirlər. AZƏRTAC tibbi saytlara istinadla xəbər verir ki, kişmiş sinir sistemini ...

Süfrəyə yaraşıq, xörəklərə dad, orqanizmə sağlamlıq bəxş edən şüyüd

06.07.2020 [11:40]
Yeməyə xüsusi dad və ləzzət vermək üçün salat, tərəvəz, ət və balıq yeməklərinə əlavə edilən şüyüd süfrələrdə ən çox istifadə olunan göyərtilərdəndir. AZƏRTAC tibbi mənbələrə istinadla xəbər verir ki, şüyüdün tərkibində B və C vitaminləri, fol turşusu və kalsium, kalium ...

Allergik təsiri olmayan sabun və şampunlar körpələrin dərisinə daha uyğundur

03.07.2020 [10:23]
Uşaqların sağlamlığı həm də gigiyenik qaydalara əməl edilməsindən asılıdır. Analar bu sahədə daha həssas olurlar, lakin təmizlik vasitələrindən istifadə zamanı hansı məsələlərə diqqət yetirilməsini bilmək çox vacibdir. Balacaların dərisi zərif və həssas ...

Kəsif qoxulu dişqurtlayan bitkisi spazmolitik təsirə malikdir

01.07.2020 [10:17]
Dişlərin arasına dolan yemək qalıqlarını təmizləmək üçün indi xüsusi vasitələr var. Çırtlanmış tum qabığını xatırladan dişqurtlayan meyvələrinin çəyirdəyi bəlkə də bu sahədə ən təbii vasitədir. Ehtimal ki, bitkinin adının yaranmasında da bu ...

Diyetoloqlar gündəlik qida rasionuna ağartı məhsullarının daxil edilməsini məsləhət görürlər

29.06.2020 [11:30]
İsti havada süd, qatıq, kefir, smetan və digər süd məhsullarından sərinləmək üçün çox istifadə edilir. Onlar maddələr mübadiləsini tənzimləyir, həzm prosesini asanlaşdırır. Tərkibində B1, B2, B12 və D vitaminləri olan ağartı məhsulları mədə-bağırsaq xəstəlikləri yaradan mikrobları məhv edir ...

Diş məcunları və onların fərqliliyi

29.06.2020 [11:22]
Sağlam və gözəl dişlərə sahib olmağın bir yolu da onlara göstərilən qulluqdan asılıdır. Bəzən istifadə olunan diş məcunları ağız boşluğunun təmizliyinə qulluq etsə də, onları seçərkən tərkibini araşdırmaq asan olmur. Əslində isə onların faydalı və ya zərərli olduğunu yoxlamağın sadə yolu var ...

Çuğundur qan təzyiqini aşağı salır

27.06.2020 [13:10]
Bir sıra əcnəbi diyetoloqlar çuğunduru ən yaxşı qida məhsulu hesab edirlər. AZƏRTAC “Rossiyskaya qazeta”ya istinadən xəbər verir ki, ekspertlərin rəyinə görə, çuğundurun tərkibindəki faydalı nitratlar arteriya daxilində azot oksidinə çevrilir ki, bu da təzyiqin aşağı düşməsinə ...

Həkim: İyul-avqust aylarında yetişən qarpıza üstünlük verilməlidir

24.06.2020 [13:31]
İndi elə bir dövrdür ki, təbiətin bizə bəxş etdiyi nemətlərlə qidalanıb-qidalanmamaq barədə düşünməli oluruq. Son günlər bazar piştaxtalarına çıxarılan qarpız barədə də müxtəlif fikirlər var. Onun çox gübrə ilə yetişdirildiyi, geninin dəyişdirildiyi barədə fikirlər səslənir ...

Baldırğan kökünün dəmləməsi öd kisəsi daşlarını parçalayır

24.06.2020 [10:38]
Sürətlə böyüməsinə və hündür olduğuna görə İsveç bioloqu Karl Linney baldırğanı qədim yunan mifologiyasının qəhrəmanı olan Heraklın şərəfinə “heraclum sphondylium” adlandırıb. Bitkinin quru zoğlarından fleytanın bir növü olan kalyuki və reynstik kimi musiqi alətləri düzəldilməsində istifadə edilir ...