Azərbaycan Dövlət İnformasiya Agentliyi

Qərbi Azərbaycan mətbəxi: Unudulmayan dad - MÜSAHİBƏ

Bakı, 14 fevral, Gülay Nəzərova, AZƏRTAC

Azərbaycan mətbəxi təkcə ləziz yeməkləri ilə deyil, həm də bir xalqın keçmişini, adət-ənənələrini və həyat tərzini yaşatması ilə seçilir. Xüsusilə, Qərbi Azərbaycan mətbəxi əsrlər boyu formalaşan, nəsildən-nəslə ötürülən zəngin irsdir. Bu yeməklər təkcə süfrəmizdə yer alan təamlar deyil, həm də yaddaşımızda yaşayan tarixdir.

Bu gün Qərbi Azərbaycana məxsus bir çox yemək növü nəinki unudulmaqdadır, hətta bəzilərinin başqa mətbəxlərdə mənimsənilərək, öz kimliyini itirmək təhlükəsi var. Bəs, bu mətbəxin qorunması, onun gələcək nəsillərə ötürülməsi üçün hansı işlər görülür? AZƏRTAC-ın müxbirinin mövzu ilə bağlı suallarını Azərbaycan Milli Kulinariya Assosiasiyasının prezidenti Tahir Əmiraslanov cavablandırıb. Müsahibəni təqdim edirik:

– Tahir müəllim salam, bildiyimiz kimi, Qərbi Azərbaycan mətbəxi zənginliyi və çeşidliliyi ilə seçilir. Bu mətbəxin özünəməxsusluğu nədədir?

- Qərbi Azərbaycan mətbəxi Azərbaycan kulinariya ənənələri içində zəngin tarixi ilə seçilir. XVIII əsrin ortalarında yaranan İrəvan xanlığı o dövrdə nisbətən gənc xanlıqlardan biri olsa da, bu dövrün ən inkişaf etmiş kulinariya üsullarını mənimsəmişdi. Səfəvi sarayının mətbəxinin təsiri burada xüsusilə güclü olub. Səfəvi sarayında olan mürəkkəb və peşəkar şəkildə hazırlanan yeməklərin bir çoxu İrəvan xanlığında da tətbiq edilib. İrəvan mətbəxi ümumilikdə Azərbaycan mətbəxinin texnologiyalarını və ənənələrini əks etdirir, lakin yerli məhsullardan istifadə etməsi onu fərqləndirir. Burada bəkməz, doşab kimi spesifik qidalar geniş yayılmışdı. Üzüm və tutdan hazırlanan doşab, nar bəkməzi kimi xüsusi ləzzətlər bu bölgəyə məxsus idi. Yerli adlar da özünəməxsus idi – məsələn, qırmızı rəngli bəkməz “Nar bəy” və ya “Qırmızı bəy” adlandırılırdı. İrəvan xanlığının coğrafi mövqeyi və zəngin təbiəti burada fərqli ərzaqların və dadların formalaşmasına imkan yaradıb. Qars, Dərbənd, Təbriz, Gəncə və Qarabağ mətbəxi kimi, İrəvan mətbəxi də Azərbaycan kulinariyasının ayrılmaz hissəsi olub və onun zənginliyini daha da artırıb.

– Qərbi Azərbaycan mətbəxində hansı yeməklər daha çox seçilir və bu yeməklərin hazırlanma özəllikləri nədən ibarətdir?

-Qərbi Azərbaycan zəngin iqlimi, yerli məhsulları ilə seçilir. Burada qoyun və mal əti, süd məhsulları, ov quşları, yabanı və mədəni bitkilər geniş istifadə olunurdu. Göyçə gölündə tutulan qızıl alabalıq, həmçinin yerli pendir növləri, müxtəlif növ paxlavalar və bozbaşın fərqli variantları bu mətbəxin əsas yeməklərindən sayılır. Məsələn, İrəvanda bişirilən paxlava əvvəllər yalnız badamla hazırlanırdı, sonralar qoz əlavə edildi və bu, saray paxlavası adlandırıldı. Bozbaşın İrəvan variantına İran təsiri ilə “abquş” da deyilirdi. Həmçinin bölgədə kartof geniş yayılmamışdan əvvəl yeməklərdə şabalıd istifadə olunurdu. İrəvan mətbəxi digər Azərbaycan bölgələrinin mətbəxi ilə oxşarlıq təşkil edir. Burada yeməklərin adlarında və bəzi hazırlanma üsullarında kiçik fərqlər olsa da, ümumi kulinariya prinsipləri dəyişməz qalıb.

– Ermənilər zamanla bu mətbəxi öz adlarına çıxmağa çalışsalar da, tarixi mənbələr göstərir ki, bu yeməklər məhz İrəvan və Qərbi Azərbaycan əhalisinə aiddir. Bəs, Qərbi Azərbaycan mətbəxinin unudulmaqda olan yeməklərinin qorunması üçün hansı addımlar atılmalıdır?

-Biz hazırda bunun üzərində intensiv çalışırıq. İllərdir Qərbi Azərbaycan mətbəxinin unudulmaqda olan yeməklərinin qorunması üçün araşdırmalar aparır, qədim reseptləri toplayır və onları kitab halına salırıq. Bu proses təkcə yazılı mənbələrin öyrənilməsi ilə məhdudlaşmır, eyni zamanda, regionun yaşlı sakinləri ilə görüşlər keçirilir, onların yaddaşında qalan reseptlər qeydə alınır və yenidən hazırlanaraq müasir mətbəxdə tətbiq edilir. Eyni zamanda, bu yeməklərin qorunması və təbliği üçün elmi araşdırmalar davam etdirilməli, restoranlar və aşpazlar tərəfindən menyulara salınmalıdır. Milli mətbəxi dünyaya tanıtmaq üçün kulinariya festivalları, ustad dərsləri və sərgilər təşkil olunmalı, qədim bişirmə üsulları, daş qazanlarda hazırlanan yeməklər və saray mətbəxinin spesifik reseptləri nümayiş etdirilməlidir. Bu proses yalnız elmi araşdırmalarla məhdudlaşmamalıdır. Restoranlar və aşpazlar milli mətbəxi yaşatmaq üçün Qərbi Azərbaycan yeməklərini menyularına daxil etməli, aşpazlar üçün xüsusi təlimlər keçirilməlidir. Ev təsərrüfatlarında da bu yeməklərin bişirilməsi təşviq edilməli, ənənəvi şirniyyatlar və yeməklər gündəlik qida rasionuna qaytarılmalıdır. Bundan başqa, mətbəximizin zənginliyini dünyaya tanıtmaq üçün kulinariya festivalları, sərgilər və beynəlxalq tədbirlər təşkil edilməlidir. Məsələn, qədim daş qazanlarda bişirilən yeməklər və saray mətbəxinə aid spesifik reseptlər təqdim olunmalıdır.

– Maraqlı təkliflər səsləndirdiniz... Təəssüf ki, bəzi milli yeməklərimiz başqa xalqlar tərəfindən də mənimsənilir. Sizin də vurğuladığınız kimi, bu mirasın qorunması və tanıdılması üçün daha çox iş görülməlidir.

-Bəli, Qərbi Azərbaycan mətbəxi ilə bağlı genişmiqyaslı araşdırmalar aparılır. Hazırda bu mətbəxin tarixi, unudulmuş yeməkləri və reseptləri bərpa edilərək sistemləşdirilir. “İrəvan xanlığı bölgə mətbəxi” haqqında yazılmış ilk kitabımız beynəlxalq səviyyədə tanınıb və “Dünyanın ən yaxşı kulinariya kitabı” mükafatına layiq görülüb. Araşdırmalarımız çərçivəsində 1500 nəfərlə görüş keçirilib, onların mətbəx yaddaşı qeydə alınıb, reseptlər toplanıb və tarixi mənbələrlə araşdırılıb. Nəticədə 413 xörək nüsxəsi toplanıb. Daha sonra “Qərbi Azərbaycanın şirin inciləri” adlı ikinci kitabımız nəşr olundu. Bu kitabda 100-dən çox qədim şirniyyatlar və onların hazırlanma texnologiyası yer alıb. Hazırda üzərində işlədiyimiz üçüncü kitab – şərti adı “XIX əsr İrəvan mətbəxi” olan araşdırma Qərbi Azərbaycan mətbəxinin daha dərindən öyrənilməsinə xidmət edir. Zamanla bəzi ərzaqların dəyişməsi və bəzi reseptlərin unudulması nəticəsində müəyyən yeməklərin tərkibi fərqliləşsə də, biz orijinal reseptləri ortaya çıxarmağa çalışırıq.

Qərbi Azərbaycan mətbəxinin dünyaya tanıdılması üçün də bir çox iş görülür. Araşdırmalar nəticəsində toplanan məlumatlar nəşr olunaraq geniş auditoriyaya təqdim edilir. Milli mətbəx festivallarında qədim yeməklərimiz tanıdılır, beynəlxalq kulinariya platformalarında tədqiqatlar yayımlanır. Eyni zamanda televiziya verilişləri, sənədli filmlər və sosial media vasitəsilə Qərbi Azərbaycan mətbəxi geniş şəkildə təqdim olunur. Bütün bunlar onun zəngin irsinin qorunmasına və dünyada tanınmasına xidmət edir.

- Qərbi Azərbaycanda Novruz və digər bayram süfrələrindən də danışaq...

-Qərbi Azərbaycanda Novruz və digər bayram süfrələri xüsusi ənənələrlə hazırlanırdı. Bayram süfrəsinin əsas elementi bolluq və bərəkəti simvolizə edən yeməklər idi. Hər bölgənin özünəməxsus yeməkləri olsa da, ümumi yanaşma eyni idi. Bayram süfrələrində paxlava xüsusi yer tuturdu. Azərbaycanın müxtəlif bölgələrində fərqli növləri mövcuddur: Gəncə paxlavası, Şəki paxlavası, Quba paxlavası və Riştə paxlavası bir-birindən fərqlənir. Bütün bu paxlavalar ümumi olaraq laylı xəmir, içlik və rombşəkilli olması ilə oxşar olsa da, hazırlanma texnologiyası və dad fərqlilik yaradırdı.

Bayram süfrələrində şirin su balıqlarının xüsusi yeri vardı. Azərbaycanın dəniz mətbəxinin əsasını təşkil edən şirin su balıqları arasında Göyçə gölünün qızıl balıqları xüsusi önəm daşıyırdı. Bu balıqlardan müxtəlif xörəklər hazırlanırdı və təəssüf ki, onların bəzi reseptləri zamanla unudulub.

Novruz bayramına gəldikdə, yumurta döyüşdürmə adəti də Qərbi Azərbaycanda geniş yayılmışdı. Bayram ənənələri zamanla müəyyən fərqliliklər qazansa da, əsas qaydalar və ayinlər qorunub saxlanılmışdı. Bu fərqləri araşdırmaq, itməkdə olan mətbəx ənənələrimizi bərpa etmək və gələcək nəsillərə ötürmək üçün ciddi işlər görülməkdədir.

Qərbi Azərbaycan mətbəxində, ümumilikdə, 5000-dən çox yemək olduğu ehtimal edilir. Araşdırmalar nəticəsində İrəvan və ətraf bölgələrdən 413-500 arasında yemək qeydə alınıb. Bu o demək deyil ki, qalan 4500 yemək orada yox idi. Bizim tapdıqlarımız bizi tərk etməyən mətbəx yaddaşımız, nənələrimizin ötürdüyü reseptlər və qədim kitablardan əldə etdiyimiz məlumatlara əsaslanır. Qərbi Azərbaycan mətbəxi çox zəngin və qədim köklərə malikdir, bu irs araşdırıldıqca daha çox yeməyin üzə çıxacağı şübhəsizdir.

– Son olaraq, Qərbi Azərbaycan mətbəxinin unudulmaması üçün gənclərə nə tövsiyə edərdiniz?

– İlk növbədə, bu mətbəxi tanıyıb, yaşatmaq lazımdır. Hər ailə süfrəsinə ən azı bir Qərbi Azərbaycan yeməyini daxil etsə, bu ənənələr davam edər. Gənclərimiz qədim reseptlərimizi öyrənməli, aşpazlar bu yeməkləri restoranlarda təqdim etməli, media isə maarifləndirici materiallar hazırlamalıdır. Unutmayaq ki, mətbəx də bir xalqın kimliyidir və biz onu yaşatmalıyıq.

– Müsahibə üçün təşəkkür edirik.

-Siz də sağ olun ki, unudulmaqda olan qədim mətbəximizi diqqətdə saxlayır və onun tanıdılmasına dəstək olursunuz.

Xəbəri sosial şəbəkələrdə paylaşın

Bizi sosial şəbəkələrdə izləyin

ABŞ-ın Merilend ştatının qubernatoru Novruz bayramı ilə bağlı bəyanat imzalayıb

Ukrayna F-16 qırıcılarının yeni partiyasını qəbul edib

Şuşada Novruz bayramı münasibətilə silsilə tədbirlər davam edir

3 ölkə Beynəlxalq Frankofoniya Təşkilatını tərk edib

Bağdad Universitetində Azərbaycanla bağlı doktorluq dissertasiyası müdafiə edilib

ABŞ Dövlət katibi və milli təhlükəsizlik müşaviri Zelenski ilə Tramp arasında danışıqlara dair bəyanat yayıblar

“Santander” bankı Britaniyada filiallarının dörddə birini bağlayacaq

İstanbulda Novruz bayramı qeyd olunub

Lənkəranın Vilvan kəndində elektrik enerjisinin verilişi bərpa olunub - YENİLƏNİB

Vyetnamda Novruz şənliyi təşkil olunub

Volodimir Zelenski ABŞ Prezidenti ilə telefon danışığının ilkin nəticələrini açıqlayıb

Berlindəki Azərbaycan Mədəniyyət Mərkəzində iftar mərasimi təşkil olunub

Prezident İlham Əliyev Novruz bayramı münasibətilə paylaşım edib

Türkiyəli ekspert: İrəvanın mövqeyindəki ziddiyyətlər regional münasibətlərin normallaşmasını ləngidir

Azərbaycan Ordusunun mövqeləri Basarkeçər istiqamətindən atəşə tutulub VİDEO

Serbiya parlamenti hökumətin istefasını təsdiqləyib

ABŞ və Ukrayna prezidentləri telefonla danışıblar

İtaliya sahillərində miqrantların olduğu qayıq batıb

Naxçıvan Hərbi Kollecində Novruz bayramı qeyd olunub

“Azərpoçt” poçtdaşıma mərkəzində robotları sınaqdan keçirib

Şeyxülislam Allahşükür Paşazadə Ramazan ayı münasibətilə iftar mərasimi təşkil edib

Bratislavada Novruz bayramı qeyd olunub

Bir qrup mədəniyyət xadimi Mədəniyyət Nazirliyinin Fəxri diplomu ilə təltif olunub

DOST İnklüziv İnkişaf və Yaradıcılıq Mərkəzində “Yeni gün” adlı bayram tədbiri keçirilib

Azərbaycan və Niderlandın xarici işlər nazirləri arasında telefon danışığı olub

Türkiyənin ədliyyə naziri: İstintaq bütün aspektləri ilə diqqətlə və həssaslıqla aparılır

OECD-in nümayəndələri: Azərbaycan təşkilatın fəaliyyətinə mühüm töhfələr verir

Beynəlxalq axtarışda olan şəxs Azərbaycanda saxlanılaraq Qazaxıstana təhvil verilib

DİN bayram günlərində gücləndirilmiş iş rejimində çalışacaq

NDU-da “Elm Günü”nə həsr olunan konfrans keçirilib

® ABB-nin dəstəyi ilə “Şuşa baharı” başlandı!

ABŞ mətbuatı: Azərbaycan danılmaz geosiyasi gücə malik çox güclü beynəlxalq mövqedə olacaq

Daşkənddə “Novruz- Milli dəyərlərin və mədəni əlaqələrin bayramı” adlı konsert təşkil olunub

“Israel HaYom”: Azərbaycan dilinin İranda statusu ispan dilinin ABŞ-dakı statusu kimi olmalıdır

Müəllimlərin işə qəbulu müsabiqəsində iştirak edə biləcək qeyri-pedaqoji ixtisasların siyahısı açıqlanıb

® Mərkəzi Gömrük Hospitalının Təcili tibbi yardım şöbəsi Novruz və Ramazan bayramı günlərində 7/24 rejimində fəaliyyət göstərəcək

Mil-Muğan regionunda Baharın gəlişi ilə bağlı festival təşkil edilib VİDEO

Yol polisi hava şəraitinin kəskin dəyişməsi ilə əlaqədar sürücülərə və avtomobil sahiblərinə müraciət edib

Prezidentin AMEA-nın 80 illiyi ilə bağlı Sərəncamı Azərbaycan elminə verilən yüksək dəyərin ifadəsidir

Daxili işlər naziri xidmətə qəbulla bağlı növbəti sıra baxışı keçirib

İşğaldan azad torpaqlarda alovlanan Novruz tonqalları milli həmrəyliyin və qürurun rəmzidir ŞƏRH

AQTA: "Şüa" restoranında nöqsanlar aşkarlanıb

Maliyyəşmədən məhrum olan “Azadlıq Radiosu” USAGM-i məhkəməyə verir

Rəqəmsal inkişaf və nəqliyyat naziri Kürdəmirdə vətəndaşlarla görüşəcək

Hərbi vəzifəlilərin təlim toplanışı başa çatıb

Azərbaycan ilə Qətər arasında mədəni əməkdaşlıq müzakirə olunub

Daha bir müntəzəm avtobus marşrutu müsabiqəyə çıxarılır

Səbail rayonunda ictimai sahənin qanunsuz zəbt edilməsi aşkar edilib

Bakıda mikromobillik zolaqları şəbəkəsinin daha da genişləndirilməsi hədəflənib

Antiinhisar və İstehlak Bazarına Nəzarət Dövlət Agentliyi sahibkarlara müraciət edib

Azərbaycan-ABŞ enerji əməkdaşlığının inkişaf perspektivləri müzakirə edilib

Nazir Adil Kərimli Bakı şəhərində bir qrup vətəndaşın müraciətlərini dinləyib

® "Kapital Bank"ın İdarə Heyətinin sədri Fərid Hüseynov “Yüksəliş” müsabiqəsinin qalibi ilə görüşüb

Macarıstan ABŞ və Rusiya prezidentləri arasında danışıqları alqışlayır

Qazaxıstan Macarıstana 95 növ mal üzrə ixrac strukturunu artırmaq niyyətindədir

“ExxonMobil” korporasiyası ilə əməkdaşlığın genişləndirilməsi müzakirə edilib

AQC sədri Türk Dövlətləri Qiymətləndiricilərinin IV Konqresində təltif olunub

Azərbaycan Respublikası Nazirlər Kabinetinin 2016-cı il 5 fevral tarixli 37 nömrəli Qərarı ilə təsdiq edilmiş “Ünvanlı dövlət sosial yardımın alınması üçün müraciət edilməsi, onun təyin olunması, verilməsi və verilməsindən imtina edilməsi Qaydaları”nda dəyişiklik edilməsi haqqında
Azərbaycan Respublikası Nazirlər Kabinetinin QƏRARI

“Məktəblilərarası Milli Hakaton - 2025” müsabiqəsinin ilkin mərhələsinin müddəti uzadılıb

“Azərkosmos” “Azerspace-1” üzərindən “IoT” xidmətini aktivləşdirib

“Dövlət Kontrakt Korporasiyası “Azərkontrakt” Açıq Səhmdar Cəmiyyətinin ləğv edilməsi və bundan irəli gələn məsələlərin tənzimlənməsi haqqında” Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 2024-cü il 17 oktyabr tarixli 323 nömrəli Sərəncamının icrasının təmin edilməsi ilə əlaqədar Azərbaycan Respublikası Nazirlər Kabinetinin bəzi qərarlarında dəyişiklik edilməsi və “Azərbaycan Respublikasının daxilində təbii qaz təchizatının təşkil edilməsi haqqında” Azərbaycan Respublikası Nazirlər Kabinetinin 2020-ci il 28 dekabr tarixli 513 nömrəli Qərarının ləğv edilməsi barədə
Azərbaycan Respublikası Nazirlər Kabinetinin QƏRARI

Monteneqro millisinin sabiq hücumçusu 43 yaşında dünyasını dəyişib

Azərbaycan Milli Elmlər Akademiyasının Naxçıvan bölməsinin Aparatının işçilərinin aylıq vəzifə maaşlarının artırılması haqqında
Azərbaycan Respublikası Nazirlər Kabinetinin QƏRARI

Azərbaycan-Bəhreyn əməkdaşlığının perspektivləri müzakirə olunub

Gürcüstanda yaşayan soydaşımız Tbilisi çempionatında gümüş medal qazanıb

Türkiyənin energetika naziri Xəzər dənizində yataqların işlənməsində yeni tərəfdaşlığa hazır olduğunu bəyan edib

“Azərbaycan Respublikasının Cinayət Məcəlləsində və Azərbaycan Respublikasının İnzibati Xətalar Məcəlləsində dəyişiklik edilməsi haqqında” Azərbaycan Respublikasının 2025-ci il 28 fevral tarixli 143-VIIQD nömrəli Qanununun tətbiqi və bununla əlaqədar Azərbaycan Respublikası Prezidentinin bəzi fərmanlarında dəyişiklik edilməsi barədə
Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Fərmanı

Azərbaycan Respublikasının Cinayət Məcəlləsində və Azərbaycan Respublikasının İnzibati Xətalar Məcəlləsində dəyişiklik edilməsi haqqında
Azərbaycan Respublikasının Qanunu

Azərbaycan Respublikasının Cinayət Məcəlləsində və “Xidməti və mülki silah haqqında” Azərbaycan Respublikasının Qanununda dəyişiklik edilməsi barədə
Azərbaycan Respublikasının Qanunu

“Azərbaycan Respublikası Dövlət İmtahan Mərkəzinin fəaliyyətinin təkmilləşdirilməsi və “Azərbaycan Respublikasının Dövlət İmtahan Mərkəzi publik hüquqi şəxsin yaradılması haqqında” Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 2016-cı il 11 aprel tarixli 860 nömrəli Fərmanında dəyişiklik edilməsi barədə” Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 2024-cü il 23 iyul tarixli 154 nömrəli Fərmanının icrası ilə əlaqədar Azərbaycan Respublikası Prezidentinin bəzi fərmanlarında dəyişiklik edilməsi haqqında
Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Fərmanı

“Azerbaijan Energy Automotive Factory” MMC-yə Sumqayıt Kimya Sənaye Parkının rezidenti statusu verilib

“Regionların sosial-iqtisadi inkişafı və coğrafi problemləri” - elmi-praktik konfrans

Vətən müharibəsi şəhidi Elçin Mirzəyevin ailəsi ziyarət olunub

“Sea Breeze Walk of Fame” Şöhrət xiyabanında Vaqif Mustafazadənin ulduzu təqdim olunub

Mərkəzi icra hakimiyyəti orqanlarının və digər idarəetmə qurumlarının rəhbərləri tərəfindən 2025-ci ilin aprel ayında şəhər və rayonlarda keçiriləcək vətəndaşların qəbulu CƏDVƏLİ

“Azərbaycan Respublikasının Strateji Obyektlərin Mühafizəsi Dövlət Agentliyinin hərbi qulluqçularının və dövlət qulluqçusu olmayan mülki işçilərinin aylıq vəzifə (tarif) maaşlarının və hərbi qulluqçularının hərbi rütbəyə görə maaşlarının məbləğləri”nin təsdiq edilməsi haqqında” Azərbaycan Respublikası Nazirlər Kabinetinin 2022-ci il 19 mart tarixli 107 nömrəli Qərarında dəyişiklik edilməsi barədə
Azərbaycan Respublikası Nazirlər Kabinetinin QƏRARI

Binəqədi rayonunda Novruz bayramı münasibətilə tədbir keçirilib

“Neftçi” əməkdaşları və veteran futbolçuları qocalar evində olublar

Agentlik bayramdan sonra ilk dərs gününün tarixini açıqlayıb

Bakı, Sumqayıt şəhərlərində və Ağcabədidə yaşıllıqların qanunsuz kəsilməsi faktı aşkarlanıb

Muxtar respublikanın rayonlarında Novruz bayramı qeyd olunur VİDEO

Qazaxda Novruzun gəlişi təntənə ilə qeyd edilib, şəhid övladları bayram tonqalını alovlandırıblar

Agentlik: Süni intellekt sahəsində startap ekosisteminin inkişafı üçün investisiyaların artırılması nəzərdə tutulur

AQTA sədri qida sahəsində fəaliyyət göstərən sahibkarlarla görüşəcək

Azərbaycan Ordusunun hərbi qulluqçuları qar uçqununa düşüblər, axtarış tədbirlərinə başlanılıb

® “PAŞA Holdinq” Novruz Bayramı münasibətilə şəhid övladlarına bayram sovqatları çatdırır

Kür çayından götürülən su necə təmizlənir?

UNEC-in ikinci rektoru olmuş Rəşid Qayıbovun xatirəsinə həsr edilən tədbir keçirilib

Çağdaş ideologiya

Sosial Xidmət Mərkəzlərində Novruz şənlikləri təşkil edilib

Şahtaxtı gömrük postunda fövqəladə hallar zamanı davranış qaydaları üzrə məşq keçirilib VİDEO

Naxçıvanda şəhid və qazi övladlarına, sosial qayğıya ehtiyacı olan uşaqlara bayram hədiyyələri təqdim edilib

Səudiyyə Ərəbistanının “Təfaul əs-Saudiyyə” nəşri mükafatlandırılıb

Dövlət Komitəsinin sədri Abşeronda vətəndaşların müraciətlərini dinləyib

Azərbaycanın qlobal sülhün gücləndirilməsi sahəsindəki diplomatiyası yüksək qiymətləndirilib

Qara dəniz Texniki Universitetinin dosenti BDU-da elmi seminar keçirib

Azərbaycanın Qırğızıstandakı səfiri: Arzu edirəm ki, Novruz bütün xalqlara əmin-amanlıq gətirsin

AFFA “Neftçi”nin şikayətini təmin etməyib

BDU-da Samur-Dəvəçi fiziki-coğrafi rayonunun sahilyanı ərazilərinin CİS mühitində tədqiqi davam edir

® “Caspian Energy Club”ın yeni İdarə Heyətinin ilk iclası keçirilib