Azərbaycan Dövlət İnformasiya Agentliyi

Gəncə paxlavası: Tarixi qoruyub saxlayan dad

Gəncə paxlavası: Tarixi qoruyub saxlayan dad

Gəncə, 25 mart, Günel Alıyeva, AZƏRTAC

Qədim Gəncənin sakit guşəsində dar küçələr çoxəsrlik hekayələrin pıçıltısı ilə doludur... AZƏRTAC -ın müxbiri bu küçələrdən biri ilə əcdadlara məhəbbət və ehtiramla dolu qonaqpərvər bir evə yollanır. Burada nəsildən-nəslə ötürülən ailə reseptinin qoruyucusu Lətafət İsrafilova yaşayır. Bu, yerli sakinlər üçün bayramın, rahatlığın və doğma evin istiliyinin rəmzinə çevrilən Gəncə paxlavasının reseptidir. Burada resept kitablar vasitəsilə deyil, əllərin toxunuşu, bir baxış və hətta isti kömürlərin nəbzi ilə ötürülür.

Gəncə paxlavası Azərbaycanın digər bölgələrindəki paxlavadan təkcə dadı deyil, həm də görünüşü ilə fərqlənir: kiçik romblar parlaq narıncı və ya hətta qırmızı qabıqla örtülür - Gəncədə parlaq rənglər sevilir.

Paxlava açıq odda bişirilir, bərabər bişməsini təmin etmək üçün qapaqla örtülür və üzərinə qaynar kömür qoyulur.

Günəş yavaş-yavaş üfüqə doğru batarkən, Lətafət xala ilə mən lazım olan hər şeyi masaya yığırıq. Gözləmə hissi yaranır - böyük ailə bayramlarından əvvəl olduğu kimi, ev xəmir, qoz-fındıq və ərinmiş yağ qoxuları ilə dolur.

Sehrli xəmirin hazırlanması

Sirr sadə, demək olar ki, çox adi xəmirdən başlayır. Un, su və bir çimdik duz elastik bir kütləyə çevrilir, sonra hörümçək toru kimi nazik olana qədər əl ilə yayılır. Burada tələsməmək vacibdir: hər yayılan parça bolluca yağlandığı ərinmiş yağın ətirini udmaq üçün “nəfəs almalıdır”. Məhz əl bacarığı gələcək desertin bütün incəliyini qoruya biləcək bir bazis yaratmağa imkan verir.

“Əsas odur ki, tələsməyəsən”, - deyə Lətafət xala xəmiri çox nazik bir lay yayaraq gülümsəyir. - Paxlava təlaşı sevmir. O, yavaş-yavaş, hər layına hörmətlə yaranmalıdır”, - deyə o, söyləyir.

Qarşımızda bütün inqrediyentlərin səliqə ilə düzüldüyü bir masa var. Ələnmiş un, təzə yumurta, kəhrəba rənginə qədər əridilmiş kərə yağı və təbii ki, qoz-fındıq - biz onları əl ilə doğrayacağıq, çünki xalamın dediyinə görə, bıçaq qozu necə doğramaq lazım olduğunu hiss edir, texnika isə - deyil.

Layları hazırlama ustalığı

Hər bir lay ərinmiş kərə yağı ilə yağlanır, sonra isə xırda doğranmış qoz-fındıq diqqətlə bölüşdürülür. Ənənəvi olaraq Gəncə paxlavası üçün qoz və badam qarışığından istifadə edilir - məhz belə birləşmə ona zəngin, dərin dad verir. Hər lay qədim kitabın səhifələrinə bənzəyir.

“Siz xəmirin necə “nəfəs aldığını” heç eşitmisinizmi?”, - deyə Lətafət xala bərk, elastik xəmir diqqətlə yoğuraraq birdən soruşur. – O, uşaq kimidir: əvvəlcə şıltaqlıq edir, sonra isə yumşalır və əllərinizə uyğunlaşır”, - deyə xala izah etdi.

“Bu resept sizdə hardandır? O, nəsildən-nəslə ötürülüb, yoxsa siz onu haradasa tapmısınız?” – deyə onun ustalığının sirrini açmağa çalışaraq soruşuram.

Lətafət xala gülümsəyir, səsində nostalji notlar var.

“Bu resept qayınanamın hədiyyəsidir, ona isə xan nəslindən olan qayınanasından keçib – onlar köklü gəncəlilər idi. Bu resept əmanət kimidir. Ailəmizdə xəzinə kimi ötürülür. Gəncədə hər bir xanım onu ürəyində, yaddaşında saxlayır, çünki o, heç yerdə yazılmayıb”, - deyə həmsöhbətimiz izah edib.

Paxlava gəncəlilərin bayram süfrəsinin ayrılmaz tərkib hissəsidir. Ev sahibəsinin sözlərinə görə, qayınanası Novruz bayramı ilə yanaşı, 1 və 9 may tarixlərinə də xüsusi önəm verib və bu günlərə böyük həvəslə hazırlaşıb, paxlava bişirirdi.

Kömür üzərində çörək bişirmək - od mərasimidir

Mən Lətafət xalanın xəmiri romb formasında - bərabər, eyni, millimetrə qədər hesablanmış kimi hissələrə kəsməsinə baxıram. O, barmağını sanki dizaynı görünməz bir fırça ilə tamamlayaraq, formanın kənarı boyunca aparır.

Gəncə paxlavası Bakı və Şəki paxlavasından fərqlənir. Burada başqa bölgələrdə olduğu kimi rəng vermək üçün yumurta əlavə etmirlər, əvəzində portağal və limon qida boyası əlavə edərək hazırlayırlar - xəmir bir qədər xırçıldayan olmalıdır.

Qoz-fındıq toz halına salınmır, teksturası hiss olunsun deyə bıçaqla doğranır. Ən əsası, əsl sehr burada başlayır. Əsl ənənə ustası müasir soba əvəzinə qırmızı-isti kömürlərin istiliyindən istifadə edir. Məhz bu üsul mükəmməl tarazlığa nail olmağa imkan verir - odu düzgün “hiss etmək” vacibdir: həddindən çox güclü alov nazik layları yandıra bilər, kifayət qədər alov olmadığı təqdirdə xəmir çiy qalacaq. Əsl Gəncə paxlavasının sirri də məhz bu zərif tarazlıqdadır. Xəmirin nazik laylarına xüsusi, demək olar ki, sehrli bir tekstura bəxş edən, onları yumşaq bir şəkildə bürüyən yüngül tüstü ilə xırtıldayan qabıq.

“Kömür alovu mətbəximizin ruhudur. Əcdadlarımız odu ram etməyi bacarırdılar və məhz bu od xəmiri çöldən xırtıldayan, içini isə yumşaq və əriyən dərəcədə yumşaq edir. Bu, nağıl kimi dildən-dilə keçən qədim bir bacarıqdır və yalnız burada, doğma şəhərimizdə bu günə qədər yaşayır”, - deyə Lətafət xala bəhs edir.

Şirə - ənənələrin şirin cövhəridir

Paxlava alovdan çıxan kimi ona su, şəkər və bir damcı limon suyundan hazırlanmış şirə verilir. Çox vaxt bu şirin nektarın ətrini artırmaq üçün ona bir damla gül suyu da əlavə edilir. İsti şirə hər bir laya nüfuz edərək, xəmiri və qoz-fındığı bürüyür, onları vahid və bütöv edir, burada şirinlik və tekstura ayrılmaz şəkildə bir-birinə bağlanır.

“Paxlava mənim üçün hər zaman ruh bayramıdır, - deyə Lətafət xala ətrin bütün evi necə bürüməsini seyr edir. “Bayram günlərində mən həmişə sevdiklərimlə xoşbəxtliyi bölüşmək üçün onu bişirirəm”, - deyə o, bölüşür.

Onun sözlərinə görə, burada bu şirniyyatın təqdim edilməsi ilə bağlı xüsusi ənənələri var.

“Paxlavanı ailəmiz tam yığışanda vermək adətimizdəndir, - deyə, həmsöhbətimiz davam edir. – Biz bir fincan ətirli çay süfrəsi arxasında yığışırıq və hər bir paxlava xatirələrə, gülüşlərə və sakit söhbətlərə səbəb olur”, - deyə o, xatırlayır.

Həmsöhbətimizin dediyi kimi, ən maraqlı xatirələrdən biri də onun qayınanası Brilliant xanımın hekayəsi ilə bağlıdır.

“Günlərin bir günü qaynanam paxlava bişirəndə gələcək qayınanası onu görüb və bəyənib. Həmin andan gələcək qayınanası gələcək qayınanam Brilliant xanımı görmək üçün tez-tez onların evinə gedib, paxlava və başqa şirniyyatlar bişirirdi. Nəhayət, ailəsi ona elçi göndərmək qərarına gəlib. Lakin Brilliant xanımın valideynləri gənc yaşını əsas gətirərək bundan imtina etdilər. Amma bununla heç də bitmədi - qayınanam cəmi 16 yaşında ikən qaçırıldı, - deyə xala danışır. - O, tez-tez gəncliyi ilə bağlı xatirələrini bizimlə bölüşürdü, lakin məhz bu xüsusi hadisə onun ruhunda əbədi iz buraxdı”, - deyə o, əlavə etdi.

Şəxsi hekayələr və qədim sirlər

Ev sahibəmiz peşəkar aşpaz olmasa da, bu prosesin hər bir incəliyini bilirdi. Onun mükəmməl paxlavaya yolu Brilliant xanımın gəlini olduğu andan başladı, çünki onu müdrik qayınana öyrədirdi.

“İlk ailə bayramımda bunu ilk dəfə özüm etməyə çalışdığımı xatırlayıram”, - deyə o, gülür, gözlərində xatirə qığılcımları parlayır. “Mənim ilk paxlavam... Dəhşətli uğursuzluq”, - deyə xala davam edir, - hər şey sehrli görünürdü, baxmayaraq ki, səhvlərlə dolu idi”. Xəmir bərk alındı, şirə lazımi qədər içinə keçmədi və qoz-fındıq bir az qaraldı. Amma qayınanam, Allah ona rəhmət eləsin, əlimdən tutub sakitcə dedi: “Tələsmə, xəmiri hiss et, ona qulaq as”. Məhz bu uğursuzluq mənə hər xırda detalı nəzərə almağı öyrətdi: xəmir toxunuşa necə reaksiya verməlidir, tələsməməyin nə qədər vacib olduğu, qoz-fındığın düzgün doğranması. İndi, illər sonra, hər dəfə yemək hazırlayanda o günü xatırlayıram və ürəyim isinir”, – deyə o, əlavə etdi.

Lətafət xala danışır ki, bu ailəyə ilk gələndə paxlavanı həmişə qayınanası Brilliant xanım hazırlayırdı. Bu, sehrli mənzərə idi: kiçik mətbəx, isti soba, ətrafda isə ərinmiş yağ və şirə ətri. Qaynana xüsusi ayinlərə riayət edərək yavaş-yavaş bişirir, heç kimin müdaxilə etməsinə imkan vermirdi.

Gəncə paxlavası incəsənət əsərindən daha böyük bir məna kəsb edir. Bu, qədim adət-ənənələrin, səmimi duyğuların və Vətən dadını qorumaq üçün əbədi istəyin bir-birinə qarışdığı canlı salnamədir.

Xala taxta şpateli götürüb ehtiyatla paxlava olan tavanı kömürə yaxınlaşdırır. Parlaq şərbət tezliklə karamelləşərək xəmirə qızılı rəng verəcəkdir.

Biz gözləyirik. Beləcə, 30 dəqiqədən sonra xala ehtiyatla paxlavanı çıxarır. Onun səthi qızılı əkslərlə parıldayır, qıraqları bir qədər xırtıldayır, içərisində isə şirədə isladılmış yumşaq, qatı xəmir layları var - və havanı fındıq, bal və yüngül tüstünün zəngin ətri bürüyür.

Ev sahibəmiz kiçik bir hissəni kəsərək mənə uzadır: “Bir dadına bax və mənə de: Gəncəni hiss edirsənmi?”

Mən bu şah əsərin dadına baxıram və zamanın dayandığını, ürəyimin isə xatirələrin hərarəti ilə dolduğunu hiss edirəm. Bu paxlava digərlərindən fərqlənirdi. Onda həddindən artıq şirinlik yox idi - yalnız qoz-fındıq və qaymaqlı tamın incə balansı. Paxlava ağızda əriyirdi, rahatlıq, istilik və çoxdan unudulmuş xatirələrə toxunuş kimi tanış bir hiss yaradırdı.

O zaman anladım ki, Gəncə paxlavası kulinariya və incəsənət əsərindən daha böyük anlayışı ehtiva edir.

Xəbəri sosial şəbəkələrdə paylaşın

Bizi sosial şəbəkələrdə izləyin

Leyla Əliyeva Bakı Musiqi Akademiyasında tələbə və gənclərin konsertində iştirak edib

Sabirabadda ölümlə nəticələnən yol qəzası olub

Azərbaycan diasporunun təmsilçiləri Duysburq-Essen Universitetində müzakirələr aparıblar

“Çempionların savaşı” şahmat turnirinin qalibi: Almaniyadakı yarışdan sonra bir az yorğunluq var idi

Türkiyə ali məktəbləri “yaşıl iqtisadiyyat” sahəsində kadr hazırlığına üstünlük verəcək

BSU-nun rektoru Sofiya Universitetində “Azərbaycan regional lider və strateji tərəfdaş kimi” mövzusunda mühazirə ilə çıxış edib

“Şimal” 1-ci Liqaya yüksəlib

Folklor İnstitutu ilə Urgənc Dövlət Universiteti arasında Memorandum imzalanıb

Mahir Məmmədov: Azərbaycan çempionları daim diqqətimizdədir

Ulu Öndər Heydər Əliyevin anadan olmasının 102-ci ildönümü Balaxanıda “Xalqa layiqli xidmət” adlı tədbirdə qeyd edilib

Almaniyada Sosial Demokrat Partiyasının üzvləri koalisiya müqaviləsinin lehinə səs veriblər

Bakıda şahmat üzrə “Çempionların savaşı” turnirinə yekun vurulub

İordaniya və Cibuti nümayəndə heyətləri DOST Agentliyində olublar

İtaliya ilə birgə fəaliyyətin prioritet istiqamətləri müzakirə olunub

Azərbaycan-Böyük Britaniya Hökumətlərarası Komissiyanın 7-ci iclası keçirilib

“Tərlan-2025” birgə PUA təliminin planlaşdırma konfransı keçirilib

Naxçıvanda Sahibkarlar Gününə həsr olunmuş tədbir keçirilib

BDU-da “Fərqli fərdlər” himninə çəkilən klipin təqdimatı olub

“Konstitusiya və Suverenlik İli”nə həsr olunmuş hüquq olimpiadasının qalibləri mükafatlandırılıb

“Venesiya” şadlıq sarayında baş vermiş kütləvi qida zəhərlənməsinin səbəbi açıqlanıb

Marmaris şəhərində “Kurtaran-2025” sualtı axtarış və xilasetmə təlimləri keçirilib

Binəqədi rayonunda silah-sursat aşkarlanıb

Vətənpərvərlik layihəsinə start verilib

“Sərhəd” hərbi-idman oyununun final mərhələsinin iştirakçıları müəyyənləşib

Mədəniyyət Nazirliyində Xalq artisti Şəfiqə Məmmədova ilə görüş təşkil olunub

Dövlət Neft və Sənaye Universitetində 30 aprel terror qurbanlarının xatirəsi anılıb

Azərbaycan Türkmənistanda İƏT-ə üzv dövlətlərin Davamlı İnkişaf üzrə Birinci Nazirlər Forumunda təmsil olunub

Üzeyir Hacıbəylinin 140 illiyinə həsr olunmuş konsert proqramı keçirilib

Ailə və texnologiya: nəsillərarası ünsiyyətin yeni üfüqləri

Rumıniya xəbər agentliyi Azərbaycanın artan beynəlxalq nüfuzu barədə analitik yazı dərc edib

Beş müntəzəm marşrut xəttinə daha yeni avtobuslar cəlb edilir

Azərbaycan və Küveyt arasında Əməkdaşlıq üçün Birgə Komissiyanın 3-cü iclasının yekunlarına dair birgə bəyannamə imzalanıb

ADU-da “Vətən müharibəsi tarixi. Şəxsiyyət faktoru” kitabının fransız və urdu dillərində tərcümələrinin təqdimatı olub

Son iki ili əhatə edən iş elanlarının təhlili aparılıb

Bir sıra şəhərlərarası müntəzəm avtobus marşrutu müsabiqəyə çıxarılır

“Qalatasaray” və “Fənərbağça”nın sabiq futbolçusu karyerasını bitirir

Azərbaycan-İran iqtisadi əlaqələri: beynəlxalq təşkilatlar və ikitərəfli formatda inkişaf

Səmərqənddə keçirilən konfransda Azərbaycanın tolerantlığın təbliğində rolundan danışılıb

ŞKTC Prezidenti Azərbaycan alimlərini qəbul edib

Siyasi dialoq: qazanan kimdir? TƏHLİL

“Sözdən əmələ keç, sağlam qidalanmanı seç!” layihəsi çərçivəsində görüş keçirilib

İtaliyalı parlamentarilər “ASAN xidmət” barədə məlumatlandırılıb

Dmitri Peskov: Rusiya Prezidenti ilkin şərtlər olmadan Ukrayna ilə danışıqlara hazırdır

Naxçıvanda investorlar üçün yeni interaktiv portal istifadəyə verilib

AMEA Naxçıvan bölməsində elmi konfrans keçirilib

Azərbaycanda may ayına olan hava proqnozu açıqlanıb

Gənc istedadlar Vyanada konsert proqramı ilə çıxış ediblər

Kanadada Azərbaycan mədəniyyətinə həsr olunmuş tədbirlər təşkil edilib

Quş qripi xəstəliyi ilə bağlı tətbiq olunan bəzi məhdudiyyətlər aradan qaldırılıb

Azərbaycan Milli Peyk İnnovasiya Müsabiqəsi çərçivəsində “Təlimçilər üçün təlim” proqramına start verilib

® “Trendyol” 50 manatdan yuxarı sifarişlərdə çatdırılmanı pulsuz etdi

Azərbaycan-İran münasibətləri yeni reallıqlar və strateji imkanlar yaradır ŞƏRH

Sosial Xidmətlər Agentliyi daha 86 məhkumla bağlı qiymətləndirmə aparıb

Agentlik: 85 minə yaxın uşaq avtomatik olaraq birinci sinfə yerləşdirilib

“Azərbaycan Respublikası Dövlət Təhlükəsizliyi Xidmətinin fəaliyyətinin təmin edilməsi haqqında” Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 2016-cı il 13 yanvar tarixli 724 nömrəli Fərmanında dəyişiklik edilməsi barədə
Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Fərmanı

İKTA rəsmisi Beynəlxalq Telekommunikasiya İttifaqının forumunda iştirak edib

“Ümummilli Lider Heydər Əliyev Azərbaycan Konstitusiyasının müəllifidir” mövzusunda tədbir keçirilib

Yerli probasiya qurumlarında ödənişsiz hüquqi yardımlar göstərilib

® “Qırmızı Ürəklər Fondu” 2025-ci ilin ilk rübü üzrə hesabatı açıqlayıb

Macarıstan çempionu olan azərbaycanlı voleybolçu: Şükürlər olsun ki, illərlə çəkdiyim əziyyət boşa getməyib - MÜSAHİBƏ

Qazaxıstanla Azərbaycan arasında tarix və mədəniyyət üzrə tərəfdaşlığın yeni dinamikası

Naxçıvanda Sahibkarlığın İnkişafı Fondunun maliyyələşdirdiyi güzəştli kreditlərin məbləği 6,5 dəfə artıb

Azərbaycanla İranın qarşılıqlı münasibətlərində yeni dövr başlanır – ŞƏRH

Ağdərənin Talış kəndində oftalmoloji səyyar müayinələr keçirilib VİDEO

Ağdərənin Talış kəndində oftalmoloji səyyar müayinələr keçirilib VİDEO

Birinci rübdə Azərbaycan Rusiya, Türkiyə və Gürcüstana 450 milyon dollarlıq qeyri-neft məhsulları ixrac edib

“Nəsildən-nəslə teatr” layihəsinin növbəti qonağı Nicat Kazımov olub

UNEC ilə Baş Prokurorluğun Elm-Tədris Mərkəzi arasında əməkdaşlıq haqqında memorandum imzalanıb

“Strateji kommunikasiya və böhran kommunikasiyasında yeni trendlər” mövzusunda təlimlər yekunlaşıb

Azərbaycan Universitetinin tələbələri polşalı dosentdən mühazirə dinləyirlər

Türkiyəli politoloq: İran Prezidentinin Azərbaycana səfəri regional tərəfdaşlığa doğru atılan mühüm addımdır - ŞƏRH

Sumqayıt və bəzi qəsəbələrə suyun verilişi dayandırılacaq

İran Prezidentinin Azərbaycana səfərindən sonra münasibətlərin dərinləşməsi və inkişafı üçün yeni şərtlər formalaşıb – RƏY

Naxçıvan Muxtar Respublikası Ali Məhkəməsində “Açıq qapı” günü təşkil olunub

Bakıda Birinci Autizm Maarifləndirmə Forumu keçirilib

Azərbaycanın turizm imkanları “ATM 2025” sərgisində nümayiş etdirilir

Saatlıda “Güclü cəmiyyətin zərif simaları” layihəsi çərçivəsində tədbir keçirilib VİDEO

Saatlıda “Güclü cəmiyyətin zərif simaları” layihəsi çərçivəsində tədbir keçirilib VİDEO

Korporativ sosial məsuliyyət çərçivəsində sahibkarlar “Sabirabad Futbol Klubu”na dəstək veriblər

Psixoterapevt: Texnologiya uşaqların təxəyyülünün inkişafının qarşısını alır –  MÜSAHİBƏ  VİDEO

Psixoterapevt: Texnologiya uşaqların təxəyyülünün inkişafının qarşısını alır – MÜSAHİBƏ VİDEO

Məktəblilər 42-ci Balkan Riyaziyyat Olimpiadasında medal qazanıblar

Ceyhun Bayramov küveytli həmkarını Azərbaycanın humanitar minatəmizləmə fəaliyyəti barədə məlumatlandırıb

Məcnun Məmmədov: Bu, Ağalının timsalında işğaldan azad olunmuş ərazilərdə dövlət və fermerlərin birgə əməkdaşlığında ilk nümunədir

“Bakı Metropoliteni” və “Metro İstanbul” arasında əməkdaşlıq imkanları müzakirə olunub

Azərbaycanın xarici işlər naziri Küveytin Vəliəhdi ilə beynəlxalq təhlükəsizlik məsələlərini müzakirə edib

Suqovuşanda qızıl medal qazanan avarçəkən: Hədəfim Olimpiya Oyunlarında iştirak etməkdir

® “ABB mobile” tətbiqi daha da etibarlı olub

Harvard Universiteti kampuslarında antisemitizm və islamofobiya hallarına görə üzr istəyib

Azərbaycan və İordaniya Taekvondo federasiyaları arasında Əməkdaşlıq Memorandumu imzalanıb

Təbiətə 108 min manatdan çox ziyan vurulması ilə bağlı cinayət işi açılıb

XTQ-nin yaradılmasının 26-cı ildönümü qeyd olunub

İşğaldan azad olunmuş ərazilərdə ilk dəfə Aqrar Biznes Festivalı keçirilib VİDEO

İşğaldan azad olunmuş ərazilərdə ilk dəfə Aqrar Biznes Festivalı keçirilib VİDEO

Ədliyyə Akademiyasında vəkilliyə namizədlərin icbari təlimi başlayıb

BMU-da deputatlar tələbələr ilə görüşüb

Prezident Kitabxanasında “Welcome to Azerbaijan” kitabının təqdimatı olub

Britaniya Yəməndə husilərə hava zərbələri endirib

Baş prokuror Çində səfərdə olmuş nümayəndə heyəti ilə görüşüb

BDU Gürcüstanın Beynəlxalq Qara Dəniz Universiteti ilə anlaşma memorandumu imzalayıb

DİM: May, iyun, iyul, avqust və sentyabr aylarında kağız daşıyıcılar vasitəsilə keçiriləcək imtahanlar saat 10:00-da başlanacaq

Xüsusi hazırlıq keçmiş taksi sürücüləri üçün test imtahanı təşkil edilib

İkinci Dünya müharibəsi iştirakçılarına birdəfəlik maddi yardım ödənilib

Azərbaycan İran ilə qarşılıqlı hörmət və faydaya əsaslanan əlaqələrin inkişafına önəm verir ŞƏRH